Sylsbrêge: grote hobbel voor gemeenteraad
De Gemeente Boarnsterhim zou in het kader van het Friese Merenproject een subsdiebedrag
krijgen bij o.a. het ophogen van de Sylsbrêge binnen een termijn van twee jaar. Daarom kreeg
Ingenieursbureau Oranjewoud opdracht om met een plan te komen voor ophoging tot 3 meter.
De Werkgroep Oost, waarin bewoners van Rijksweg, Molesyl, Leppedyk, Grousterdyk en Op ‘e Syl zijn vertegenwoordigd, protesteren tegen dit plan. De verkeerssituatie, nu al onoverzichtelijk, zou ronduit gevaarlijk worden omdat over een grote helling niet kan worden ingeschat of er fietsers zouden oversteken of bewoners uit uitritten komen. Afwatering zou naar de aanliggende erven lopen, hetgeen overlast geeft. Ouderen en minder fitte mensen zullen met een hellingpercentage dat de verhoging met zich meebrengt, veel problemen krijgen. En dan nog het waterverkeer: als er (nog) meer boten komen die bovendien kunnen doorvaren zonder af te remmen, leveren gevaar op voor het recreërende deel als opblaasbootjes en zwemmers.
De Werkgroep Oost is, evenals Plaatselijk Belang, al eerder uitgenodigd door de Raadscommissie Wonen, Werken en Recreatie om hun visie te geven. Johan Langhout, één van de leden van de Werkgroep Oost, vertelt dat de animo om richting Raadsvergadering te gaan, groot is.
Inmiddels zijn Werkgroep Oost en Plaatselijk Belang steeds meer gaan samenwerken om tot een werkelijke dorpsvisie te komen en deze ook gezamenlijk uit te dragen.
De Werkgroep Oost hoopt dat de gemeenteraad dinsdagavond zal besluiten om de termijn voor verhoging zal verruimen van 2 naar 5 jaar, zodat er bruikbare alternatieven anagedragen
kunnen worden. Eén daarvan is om een zogenaamde By-Pass te maken van de Boarn, waardoor de brug breder en overzichtelijker in de weg komt en tot minder problemen voor omwonenden zal leiden.