Therapieontrouw
Eén op de vier mensen die medicijnen moeten gebruiken houdt zich niet aan de voorgeschreven dosering en frequentie. Van elke 10 chronisch zieke patiënten zijn er zelfs 5-7 die de behandeling voortijdig afbreken. Zo wordt de patiënt niet echt beter. Niet alleen is het een verspilling van tijd en geld, maar er kunnen ook schadelijke neveneffecten ontstaan.
In de diergeneeskunde is het niet veel beter. Ook hier blijkt uit onderzoek dat 30-40 % van de voorgeschreven behandelingen niet of niet op de juiste manier afgemaakt wordt. De kans op genezen wordt hierdoor duidelijk kleiner en tevens kan er ongevoeligheid (resistentie) ontstaan voor medicijnen, met name bij antibiotica.
Voor deze therapieontrouw zijn meerdere redenen aan te geven:
– De eigenaar vergeet domweg de behandeling toe te dienen;
– De eigenaar begrijpt de geadviseerde behandeling niet;
– De eigenaar gaat niet akkoord met de aangeraden behandeling;
– De eigenaar beschouwt de behandeling als volbracht, wanneer de symptomen verdwijnen [Maar: juist een antibioticumkuur moet afgemaakt worden, ook na stoppen van de verschijnselen!]
– De behandeling is te ingewikkeld en te moeilijk om toe te passen;
– De eigenaar heeft onvoldoende opgelet wanneer de behandeling werd uitgelegd;
– De eigenaar is verontrust over het toedienen van geneesmiddelen met al zijn bijwerkingen;
– De eigenaar ontkent de ernst en/of de aanwezigheid van de ziekte.
Daarnaast speelt de medewerking van het dier natuurlijk een grote rol: als de hond met geen enkele worst de tabletten blieft of poeslief je handen steeds open ratst bevordert dat geenszins de animo om een kuur af te maken. Toch is het uitermate belangrijk om de voorgeschreven medicijnen op de juiste wijze te geven aan de patiënt. Uit verschillende onderzoeken is namelijk gebleken dat therapietrouw een 20 tot 45 % grotere kans op genezing geeft!
De medicijnfabrikanten zijn zich hier ook van bewust en doen er van alles aan om de toediening makkelijker te maken:
– De smakelijkheid van de tablet is de laatste jaren sterk verbeterd. Sommige medicijnen zijn als snoepjes te geven.
– Vaak worden de tabletten zo klein mogelijk gemaakt.
– Ook aan de frequentie van toediening wordt gewerkt. Vele medicijnen hoeven maar éénmaal daags toegediend te worden.
Eén fabrikant heeft nu een antibioticum injectiepreparaat op de markt gebracht dat gedurende 14 dagen een werkzame concentratie in het lichaam geeft! Slechts een klein volume wordt pijnloos onder de huid geïnjecteerd. Met deze langwerkende injectie wordt het falen van de therapie door therapieontrouw voorkomen.
In alle gevallen blijft het belangrijk de voorgeschreven kuur af te maken. Wanneer u toch wilt stoppen met de medicijnen, overleg dan eerst met uw dierenarts! Dat het trouw geven van de voorgeschreven medicijnen lastig is blijkt wel uit het feit dat doktoren en dierenartsen zelf misschien wel het slechtst scoren in therapietrouw. We spreken uit ervaring!
Eric Havik,
Dierenartsenpraktijk Grou-Reduzum