Nieuws

Gepubliceerd op 22 november 2015 | door Redactie

0

Verenigingsavond: Krachten bundelen en zelf regelen is de toekomst!?

Afgelopen vrijdag organiseerde Plaatselijk Belang een informele avond voor besturen en vrijwilligers van verenigingen in Jirnsum. Doel van deze avond was ‘kennismaken met elkaar’ en ‘informeren over de kracht van samenwerken’.

Speciale gastspreker op deze avond was Jan van der Bij. Jan werkt bij CMOStamm, een organisatie die zich bezighoudt met leefbaarheid, krimp en burgerkracht. Hij vertelde over zijn ervaringen met samenwerken binnen het dorp en met gemeenten. Het beleid van veel gemeenten en ook die van ons gaat steeds meer naar ‘zelf regelen’ van inwoners. In ruil hiervoor krijgt het dorp een subsidie. Deze subsidie kan het dorp vrij besteden. Een goed voorbeeld uit een andere gemeente is dat inwoners zelf het groen gaan onderhouden in ruil voor subsidie. We hebben in Jirnsum ook al een mooi voorbeeld hiervan, namelijk de Vereniging Doarpskorporaasje Jirnsum.

De verandering naar meer ‘zelf regelen’ vergt een andere rol van de gemeente, meer een meedenkende rol. Voorheen en nu ook nog hoor je regelmatig als je met een initiatief komt bij de gemeente: ‘Nee, dit kan niet, want het moet hier en hier aan voldoen’. Het is de bedoeling dat dit verandert naar ‘het kan wel’ en minder regels. Van de andere kant vergt dit ook meer inzet van vrijwilligers in het dorp en heeft het invloed op het verenigingsleven. Termen als burgerkracht en burgerparticipatie vliegen voorbij, bij de gemeente Leeuwarden wordt het woord ‘vanuit De Mienskip’ hiervoor gebruikt. Komt u vast niet onbekend voor. Een interessant verhaal, en de verandering biedt zeker kansen voor het dorp en de nieuwe dorpsvisie!

Na het verhaal van Jan van der Bij was het tijd om nog even gezellig na te praten onder het genot van een drankje. Ook positief van deze avond was de opkomst van de verenigingen, dus het onderwerp leeft wel in het dorp! Een goed begin…waar iets moois uit kan groeien!

 
Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen