Verzet tegen lawaai De 2 Gemeenten
Smidstra strijdt al zeven jaar tegen de geluidsoverlast. Bij metingen zijn volgens hem al diverse keren geluidsoverschrijdingen geconstateerd, maar de gemeente Boarnsterhim onderneemt geen actie, beweert Smidstra. "Het is toch te gek dat iemand die zijn zaakjes niet voorelkaar heeft tot vijf uur open mag blijven. Daar maak ik ernstg bezwaar tegen."
Volgens hem is er maar één oplossing: het gebouw waarnaast hij werk en woont, moet geïsoleerd worden. Bij optredens houdt De 2 Gemeenten zich niet aan de geluidsbeperking, maar ook niet als de eigen disco draait, aldus Smidstra. Als Smidstra belt, wordt de volumeknop wel naar beneden gedraaid.
Ook Veelen komt vooral in actie tegen de geluidsoverlast. "Ik wil niet dat dat tot vijf uur ’s nachts doorgaat." Veelen vreest bovendien dat de nieuwe sluitingstijd meer publiek zal trekken. "Nu mogen ze maar tot één blijven en gaan ze nog naar andere dorpen, straks kunnen ze lekker in Jirnsum blijven."
De 2 Gemeenten aan de zijde van de Rijksweg
Mede-eigenaar Ricardo Grijpma van De 2 Gemeenten is op de hoogte van de bezwaren. hoewel het hem verbaasd dat een van de twee bewoners nooit eerder iets van zich heeft laten horen. Bovendien is het volgens hem nog maar de vraag of de muziek ook tot vijf uur door zal gaan.
De 2 Gemeenten is verder niet van plan iedere zaterdag zo lang open te blijven, maar alleen bij activiteiten die volgens Grijpma tot een of twee keer per maand beperkt zullen blijven. Grijpma bestrijdt dat uit metingen is gebleken dat de geluidslimiet wordt overschreden. "Maar als de omwonenden dat vinden moeten ze niet tegen de proef in beroep gaan, maar tegen de mileuvergunning."
Boarnsterhim besloot in mei van dit jaar over te gaan tot ruimere openingstijden. In plaats van sluiting om één uur, waarvan bij ontheffing tot drie uur mogelijk was, mogen zo’n tien kroegen in de gemeente bij wijze van proef tot vijf uur open blijven, en na twee uur geen nieuwe bezoekers binnenlaten.
De gemeente hoopt daarmee juist de overlast van het uitgaanspubliek te verminderen. In plaats van grote groepen in één keer op straat om één of om drie uur, hoopt men op geleidelijker vertrek van de stappers. De proef duurt tot 31 juli 2006 en wordt in de gaten gehouden door een overleggroep met belanghebbenden. Die moet beoordelen of de nieuwe sluitingstijden inderdaad een succes zijn en na de proef definitief worden of niet.
Bron tekst: LC
De 2 Gemeenten aan de zijde van de Grousterdyk