Nieuws no image

Gepubliceerd op 26 april 2004 | door Redactie

0

Vrijwilligers vogelwacht beschermen nesten tegen landbouwgeweld

Door middel van sleepslangen werd de verse mest over zijn land aan de Grienedyk gepompt. Op de weg bij het land stond een grote container alwaar vrachtwagens de gier in dumpten. Vervolgens werd de gier door toedoen van een tractor door de slangen gepompt. Een andere tractor reed met de sleepslang achter zich aan en spoot de gier over het land.

In het stuk land lagen 26 nesten met bijna 100 eieren van kieviten, scholeksters en grutto’s. Eeltsje Knol en Age de Jong kregen vroegtijdig een sein van boer Van der Meer en schakelden de vogelwacht uit Jirnsum in. Deze stond even later met negen vrijwilligers klaar om ‘de wacht te houden’ bij de nesten. Dit was zeker nodig, omdat de sleepslangen soms wel vier keer langs de nesten werden getrokken.

Alle nesten waren overgezet op kleine houten bakken en konden zodoende gemakkelijk verplaatst worden. Tussen één en vijf uur ’s middags zijn de vrijwilligers in de weer geweest om alle nesten en eieren te behouden. In het begin van de avond zaten alle vogels weer bij hun nest. Een opvallende actie dus die zeker een goed doel diende.

De vrijwilligers die hieraan mee hebben gewerkt zijn:
Willem Niemarkt, Teake Kramer, Jappy Paulusma, Michel Schippers, Arjen Schoustra, Jan Meijer, Elie Haayes, Age de Jong en Age Niemarkt.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen