Bistedokter no image

Gepubliceerd op 5 december 2010 | door Redactie

0

Vuurwerkangst

De belangrijkste reden waarom honden zo angstig zijn is dat ze van hun bazen hebben begrepen dat vuurwerk eng is. Ze worden getroost, ze krijgen een beloning of er wordt steeds op ze gelet als ze schrikken. Zo leren ze dat het heel terecht is dat ze bang zijn, want ze worden voor hun angst met aandacht beloond. Soms wordt hun gedrag van kwaad tot erger en worden ze ook bang voor onweer, luchtballonnen, helikopters en noem maar op.

Als er dus iets moet veranderen, is het wel het gedrag van de eigenaar als de hond schrikt. Het
beste is het om de hond helemaal te negeren en gewoon door te gaan met waar u mee bezig was. Dit valt niet mee en lost het probleem niet op korte termijn op, maar het is wel verstandig om daarmee te beginnen en om alle huisgenoten hierin te betrekken.

Training
U kunt uw hond vuurwerk-training geven. Gebruik daarvoor verschillende geluiden. Opgeblazen ballonnen, een klappertjes pistool of trektouwtjes. Houdt een dusdanige afstand dat de hond het geluid goed verdraagt zodat hij in ieder geval niet in paniek raakt. Doe ondertussen favoriete spelletjes met uw hond en combineer het leuke met datgene waar hij van slag van raakt. Zo kunt u een koppeling leggen tussen de geluiden en het leuke spel. Ga niet te snel en begin met een grote afstand tussen de geluiden en uw hond. Het is ook mogelijk om een CD met vuurwerkgeluiden en instructies te bestellen (o.a. via www.tinley.nl).

Tips
Zet vaak de radio aan en sluit ’s avonds de gordijnen. Leid de hond tijdens het uitlaten af met een speeltje of een brokje vóórdat hij angstig gedrag kan gaan vertonen; zo leert hij om op u te letten en niet op zijn omgeving. Reacties op knallen negeren, het uitblijven daarvan belonen met aandacht of wat lekkers. Daarnaast kunt u een prop watten in de oren stoppen, vetgemaakt met wat olijfolie. Laat in ieder geval een angstige hond aan de riem uit zodat u controle houdt. U mag een bang dier nooit straffen, dat werkt zelfs averechts!

Geef katten de gelegenheid om zich te verstoppen op een veilig plekje en houd ramen, deuren en kattenluikjes dicht. Laat de hond beslist niet alleen in huis en zeker niet als hij pillen heeft gehad. Hij kan zich in paniek en half versuft ernstig bezeren.

Een oproep om vuurwerk uitsluitend voor middernacht te reserveren is zinloos. Echter, wanneer het de spuigaten uitloopt met geknal op andere tijdstippen, is er maar één remedie: de boosdoeners er consequent op aanspreken!

Medische mogelijkheden
Het is niet zo simpel om met medicijnen de hond rustig te krijgen. Ze werken niet lang genoeg, niet sterk genoeg of hebben bijwerkingen. Het doel van de medicatie is dat de angst wat gedempt wordt en de hond meer ontspannen is waardoor de vuurwerktraining succesvoller zal zijn. Alleen de tabletten geven is onvoldoende; een intensieve training hoort daarbij. Het spreekt voor zich dat u hiermee tijdig moet beginnen.

Ook zijn er kalmerende elektrische verdampers voor hond en kat om in huis een geruststellende sfeer te scheppen. Dit ‘luchtje’ heeft een stabiliserend effect heeft op de gemoedstoestand van het huisdier. De verdamper werkt ongeveer een maand en dient ruim een of twee weken voor de jaarwisseling reeds in gebruik genomen te worden. Wij ruiken deze ‘geurhormonen’ niet en reageren er ook niet op.

Sinds kort is er zelfs een voer voor honden en katten op de markt met een rustgevend effect. Dit voer bevat natuurlijke stoffen die direct of indirect een positieve invloed hebben op de gemoedstoestand van het dier.

Oud en Nieuw-pillen
Dit zijn tranquillizers die op oudejaarsavond worden gegeven om de ergste vuurwerkangst op te vangen. De meeste dieren reageren hier goed op. Het grote nadeel is dat het effect niet helemaal voorspelbaar is. Het treedt soms te laat op of het houdt de volgende dag nog lang aan. Doe dan rustig aan totdat de tabletten helemaal uitgewerkt zijn, dat is voor uzelf ook beter als u last van een kater heeft…

Het allerbeste idee is op tijd met de vuurwerktraining te beginnen en niet op 31 december! Overleg met uw dierenarts of daarnaast medicatie nodig is voor uw dier. Rustiger kunnen we de jaarwisseling niet maken, een beetje gezonder hopelijk wel. Laat deze gedachte de leidraad zijn voor een voorspoedig 2011 voor mens én dier.

Bron: Dierenartsenpraktijk Reduzum-Grou
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen