Nieuws no image

Gepubliceerd op 25 september 2008 | door Redactie

0

Waterwerk bij Jirnsum

../images/nieuws/1-2008/image_phpOebuGP.jpg

Er is een start gemaakt met het onderhoudsbaggerwerk in de Boarn vanaf het PM-kanaal tot aan de  brug in Jirnsum. Dit werk moet in december 2008 klaar zijn. Overlast voor het vaarverkeer zal er zo goed als niet zijn. Ná het baggeren zal de waterdiepte twee meter zijn en de provincie Fryslân verwacht dat op dit traject 5.000 m3 bagger afgevoerd moet worden (dit wordt naar het provinciaal onderwaterdepot Fonejacht gebracht). Baggeren is noodzakelijk omdat vaarwegen van nature aanslibben. Het zorgt voor helder water en verhoogt de waterkwaliteit.

Een andere grote klus is de start van het aanleggen van een zogenaamde bajonetkruising bij Oude Schouw. In het kader van het Friese Merenproject van de Provincie Fryslân verandert de oversteek van het Prinse Margrietkanaal. Het recreatieve vaarverkeer neemt toe, terwijl bij de oversteek van Jirnsum naar Akkrum, bij Oude Schouw, erg onoverzichtelijk is.
Daarom zal de Kromme Knilles worden verlegd, waardoor er een bajonetaansluiting op het Prinses Margrietkanaal ontstaat. Met deze aanpassing wordt het in- en uitvoegen en het oversteken van recreatiescheepvaart hier veiliger en duidelijk.

De nieuwe ligging van de Kromme Knilles loopt door het voormalig provinciaal gronddepot. Voor de aanleg moet ruim 11.000 m3 grond worden weggegraven. Deze grond wordt gebruikt voor de ecologische inrichting van een deel van het voormalige gronddepot. De oude aansluiting van de Kromme Knilles wordt vervolgens afgesloten. Ook deze werkzaamheden zijn voor het eind van 2008 klaar.
Al met al zal de uitvoering van de verbeteringen bij Oude Schouw ongeveer € 250.000,= kosten. Dit wordt betaald door de provincie Fryslân, de Europese Gemeenschap, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) en EZ/Kompas. 

../images/nieuws/1-2008/startbajonet.jpg
de oversteek vanaf de Boarnkant in beeld
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen