Nieuws no image

Gepubliceerd op 15 augustus 2008 | door Redactie

0

Werkvakantie in Brazilië

In Rio de Janeiro maken we direct kennis met de hectiek van het verkeer: racen en kris-kras door elkaar. Vanuit Robert’s kantoor in Rio, aan de rand van de sloppenwijken, maken we kennis met het leven in de sloppenwijken. Hier wonen gewone mensen, doch heel armoedig. 

../images/nieuws/1-2008/brazilie-1.jpg

Hier hebben we een schooltje opgeknapt, waar de kinderen bijles krijgen van personeel uit de wijk. Het probleem in de sloppenwijken is de drugshandel waarvoor kinderen worden gebruikt, en de criminaliteit. Met straatwerkers, vertaler en andere begeleiders gaan we ’s avonds in groepjes op straat eten, drinken en soms medicijnen uitdelen aan de kinderen die echt op straat leven. Met hen wordt geprobeerd in vertrouwen een band op te bouwen zodat ze ervoor kunnen kiezen gebruik te maken van het aanloophuis waar ze 24 uur per dag kunnen inlopen voor onderdak. In een verder stadium kunnen de kinderen voor acht maanden permanent worden opgevangen. 

../images/nieuws/1-2008/brazilie-2.jpg

../images/nieuws/1-2008/brazilie-3.jpg

Als ze het echt willen en kunnen, dan is er gelegenheid in Pequeri om deze kinderen bij sociale vaders en moeders in een eigen huis op te vangen. In Pequeri hebben wij met tien personen in de sitio (het project) de huizen opgeknapt, een drooghok gebouwd en heel veel liefde aan de kinderen en hun begeleiders gegeven. Het is onvoorstelbaar hoe aanhankelijk de kinderen zijn. Maar ook hoe ondeugend soms. Je wilt ook niet weten wat deze kinderen allemaal hebben meegemaakt. Eén meisje heeft de eerste twee jaar op de sitio niet gesproken. Nu zingt ze voortdurend. Als we de grotere kinderen observeren dan zien we dat ze zich vaak goed hebben ontwikkeld. Het is een moeilijke weg met grote uitdagingen om het leven van deze kinderen weer goed op de rails te krijgen, zodat ze later zelfstandig hun leven kunnen inrichten. Met behulp van de vaders en moeders en alle anderen die hun met liefde omringen hebben wij gezien dat er veel is bereikt voor deze kinderen. Wij hebben een stukje met ze meegelopen en bijzondere ervaringen opgedaan.

Weet u het nog? Vanuit Jirnsum hadden we voetbalshirts meegekregen voor de kinderen. Omdat we de meeste meegebrachte spullen centraal hadden afgegeven wisten we niet wanneer de kinderen ze zouden krijgen. Op zekere dag kwamen ze bij me: nu gaat het gebeuren. En ja hoor: groot en klein, alles kreeg een shirt. Het was groot feest! De bedrijven uit Jirnsum worden goed gepromoot op de sitio. Laat Flamengo (dé voetbalclub voor de armen) maar komen. 

../images/nieuws/1-2008/brazilie-4.jpg

../images/nieuws/1-2008/brazilie-5.jpg

Ook alle andere spullen en het geld dat we voor ze hebben meegenomen is goed terecht gekomen. En van de pannenkoeken hebben ze meerdere keren gesmuld. Maar wat een werk om voor 60 personen te bakken. Bijgaande foto’s geven een impressie van onze werkvakantie. Meer informatie kunt u lezen op www.helpbrazilie2008.nl  of www.helpmijleven.org  

Nogmaals hartelijk dank voor alle bijdragen en ondersteuning:
Douwe en Baukje Terwisscha van Scheltinga. 

../images/nieuws/1-2008/brazilie-6.jpg
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen