Nieuws

Gepubliceerd op 21 januari 2016 | door Redactie

0

Wintercolumn; Wit

Wit is geen kleur. . . .  “Wit is de kleur waar de dealer mee zit”. “Op wit zie je alles!”. Even een drietal uitspraken die duiden op een negatieve lading wat betreft ‘wit’.

Het zou zomaar allemaal waar kunnen zijn, maar als de winter in aantocht is, willen we deze toch allemaal wit zien. Wit van de sneeuw; wit van de vorst, wit van het slijpsel op het ijs. Maar ook van de bevroren dauw aan de takken en spinnenwebben. Rijp, heet dat. Vanochtend was het weer eens een keer zo ver. Heerlijk fris, mist in de lucht en overal rijp om ons heen. Los van de ijzel een aantal weken geleden, komt deze ochtend nog het dichtst bij een winter gevoel. Hoewel de ijzel compleet nutteloos, overgewaardeerd en gevaarlijk was, waren toch veel mensen razend enthousiast over deze drie doldwaze dagen  vol ongelukken, onwerkbare dagen en klagende winkeliers. Vandaag niets van dat alles! Wit, wit, wit. Schone straten en vrieskou. Snotterneuzen en koude tenen. Dit is wat de echte Fries wil. En anno 2016, nadat 2015 het warmste jaar ooit was, is dit het beste wat Koning Winter ons te bieden heeft. De ijsbaan ligt dicht, zij het met een ‘flueske’ en daar blijft het bij, helaas, ben ik bang.

DSC_0557

Laten we hopen dat Koning Winter nog een tandje bijschakelt, de komende tijd en dat de ijswegencentrales volop aan het werk kunnen, dat ons door kou vertraagde bloed sneller gaat stromen en dat de bijkeuken vol ligt met schaatsen op kranten en de kachel vol met natte handschoenen en dat we kunnen genieten van ‘poeiermolke’ en bevroren Snickers op de ijsbaan of nóg liever; op de echte Fluezen en de Wiide Ie!

“In echte Fries wurd pas waarm, as it begjint te friezen”. Zegt mijn heit altijd. Ben ik het helemaal mee eens. Alleen bij de gedachte krijg ik het al warm.

SH.

DSC_0549

 

DSC_0555

 

DSC_0550
Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen